PRP Nedir?

Damarlarımızda dolaşan hayati sıvı olan kan vücut ağırlığımızın 1/3ünü oluşturur. Kanın hücresel elemanları dışında kalan sıvı kısmına plazma denir.
Kandaki önemli hücrelerden biri trombosittir (platelet). Tromboistlerin temel görevi; damar bütünlüğü bozulduğunda kanamayı durdurmak ve iyileştirmeyi başarmaktır. PRP (platelet rich plasma) kişinin kendi kanından elde edilen platelet / trombosit hücrelerinden zengin kan demektir.

PRP Kiti Nedir?

PRP kiti kişiden kan alınması, saklanması özel satrifüj işleminden geçirilmesi, PRP elde edildikten sonra kişiye geri verilmesi için gerekli malzemelerden oluşur. Yeni nesil PRP kitleri her branş için özeldir. Mutlaka sağlık bakanlığı onaylıdır. Piyasada bulunabilen bazı PRP kitlerine kanın vücuttan çıkınca pıhtılaşmaması için, sodyum sitrat gibi son derece zararlı maddeler eklenmektedir.

PRP Neden Uygulanır?

PRP iyileşmeyi hızlandırmak ve iltihaplanmayı azaltmak için kullanılır. Saç büyümesini de etkiler.

PRP Kimlere Uygulanmaz?

  • Kanser hastalarına.
  • Hamilelere.
  • Pıhtılaşma bozukluğu yaşayan hastalara.

PRP Uygulama Alanları Nelerdir?

PRP tedavisinde gözaltı dahil tüm yüz bölgesine uygulanabilir ve ayrıca boyun, dekolte bölgesi ve eller de kırışıkların azalması sarkmaların hafiflemesi sağlayarak aydınlık genç ve canlı bir cilt oluşumunu sağlar.

  • Cilt lekeleri.
  • Sivilce izleri ve yara izleri.
  • Saç dökülmesi.
  • Basen ve bebek sonrası karın bölgesi.
  • Omuz bölgesi.
  • Omurga bölgesi.
  • Ayak ve ayak bileği.

PRP Nasıl Elde Edilir?

PRP tedavisinde kişiden kan alınarak özel kişiye özel tüplere konulur. Bu özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur ve belli bir hızda döner.

PRP Ne Sıklıkla Yapılır?

PRP tedavisi 2-4 hafta aralıkta yapılır.

PRP Kök Hücremidir?

PRP tedavisi doğrudan kök hücre değildir. Fakat hücresel tedavilerin kan kullanımıyla hazırlanmasıdır. İçerisinde az miktarda kemik iliği kaynaklı kök hücre bulundurur. PRP tedavisinin asıl amacı uygulandığı bölgede kanama olduğunu beynimize ileterek doku onarım sürecini başlatıp uygulama alanına kök hücrelerin ulaşmasını sağlar. PRP tedavisi kök hücre tedavisi olmasa da doku onarımında kök hücrelerle bağlantısı olan bir hücresel tedavidir.

PRP Kimlere Uygulanmaz?

Ailesinde kanser öyküsü bulunanlara kan sulandırıcı ilaç kullananlara kan hastalığı olanlara ve uygulama olacak bölgede enfeksiyon ve ya iltihap olanlara hamilelere emzirenlere uygulanmaz.

PRP Tedavisinin Sonuçları Ne Zaman Görülür?

PRP tedavisi cildin veya uygulanan dokunun kendini yenileme esnasına dayandığından tedavi sonucunu hemen beklemek yanlıştır. PRP tedavisinin sonuçları ikinci ve ya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar.

PRP İşleminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

PRP işlemi uygullandığı aynı gün sıcak su ile banyo yapılmaz. Güneş koruyucu kullanılmalı.

PRP’nin Kullanıldığı Durumlar ve Faydaları

PRP iyileşmeyen yaralarda ortopedik sorunlarda ve diş hekimliğinde estetik amacıyla kullanılır.

Cildiyede Kullanım;

Peeling lazer gibi leke tedavilerini PRP ile uygulamak tedavi sürecini hızlandırır ve kalıcılık sağlar ve destekler. Kırışıklık, lekeler sivilce ve yara izleri tedavisinde de kullanılır. Uygulama sonrasında kırışıklık izlerinde azalma seyrelme gözlenir.
Her yaş grubuna ve cinsiyetine uygundur, fakat kanser hastalarında trombosit sayısı düşüklüğü olduğunda uygulama olmaz. PRP 2 hafta aralıklarla 3-4 seans uygulanır. 10-12 ayda bir kere tekrarlanabilir. Süresi ortalama 30 dakika sürmektedir. PRP dolgu maskesi gibi derin kırışıklarda verildiği gibi mezoterapi olarak veya maske olarak kullanılır. Hastanın kendine ait olduğundan dolayı her an gibi bir yan etki görülmez. Fakat sadece uygulama olan bölgede enjeksiyona bağlı hafif bir ağrı ve morluk gösterebilir.

Saç Dökülmesinde Kullanım;

PRP saç dökülmesini de engelleyerek önlenen bir kozmetik uygulamasıdır. Hastanın kendi kanından hazırlanan PRP saç dökülmesi yaşanan yerlere enjekte edilir. Büyüme faktörleri ve ve doku iyileşmesini sağlayan proteinler saç bölgesinin döküldüğü kısımlarda hücre yenilemesi sağlar.