Saç ekimi, diğer adıyla saç nakli işlemi; her iki kulağın üst sınırından, ensenin başlangıç noktasına kadar uzanan saçlı alandan alınan saç köklerinin ( greftlerin) dökülen bölgelere nakil işlemidir. Mutlaka hekimler tarafından yapılması gereken, ciddi bir operasyondur. Estetik kaygının yüksek olduğu günümüzde, saçlar görsel açıdan oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple de saç bakımına ve saç sağlığına oldukça dikkat etmeniz gerekir. Günümüzün önde gelen estetik uygulamalarından biri olan saç ekimine sadece estetik odaklı bakmamak gerekir.
Sağlıklı bir uygulama olması açısından işlemi yapan kişinin mutlaka uzmanlığı olmalı ve merdiven altı saç ekim merkezlerine çok dikkat edilmelidir. Teknikler her ne kadar gelişmiş olsa da işlemler hem sağlık hem de estetik açıdan mutlaka kendisini ispatlamış uzmanlar ve klinikler tarafından, sterilizasyon şartlarının uygun olduğu merkezlerde yapılmalı ve kişiye özel olmalıdır. Bu açıdan saç ekimi düşünenlerin dikkat etmesi gereken şeylerin başında saç ekimi işleminin hastane ya da cerrahi tıp merkezlerinde yetkinliği ve uzmanlığı olan kadrolar ile yapılıyor olmasıdır.
Saç ekimi yaptırmadan önce sorulması gereken birkaç soru bulunur. Bu sorular;
- Saç ekimi yaptırmaya karar veren kişileri neler bekler?
- Saç ekimi yaptırmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar hangileridir?
- Saç ekimi operasyonundan önce yapılmaması gereken şeyler nelerdir?
Saç Ekimi Öncesinde Sizi Neler Bekliyor?
Saç ekimi öncesinde, tüm olasılıklara karşı fikir sahibi olmalı ve tüm prosedür hakkında bilgi almalısınız. Saç ekimi öncesi çevrenizden ve sosyal ağlardan yanlış bilgiler edinebilirsiniz. Haliyle saç ekimi hakkında uzman görüşü almanız oldukça önemlidir. Saç ekiminde sonuç almayı etkileyen pek çok faktörün bulunduğunu unutmamanız gerekir. Kişinin greft kalitesi, dökülme, donör alan yoğunluğu, yaş, beslenme alışkanlığı, alkol, sigara gibi pek çok etken, saç ekimi sonuçlarını etkiler. Öncelikli olarak saç ekiminde doğru bir sonuç almak için ne kadar saç ekimine ihtiyacınız olduğunu belirlemelisiniz. Buna da mevcut açıklığının doğru belirlenmesi ile başlayabilirsiniz. Bu değerlendirmenin doğru yapılıp kişiye doğru ve anlaşılır bir biçimde anlatılması gerekmektedir.
Saç Ekimi Operasyonu Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler:
- Operasyondan 1 hafta öncesi mümkünse sigarayı bırakmanız gerekir. Eğer yapamıyorsanız, azaltmaya çalışmalısınız. Unutmayınız ki sigara iyileşme sürecini azaltacaktır.
- Operasyondan 1 hafta öncesinde alkol almayı bırakmalısınız.
- Kahve ve kafein içeren içecekleri tüketmemeniz gerekir.
- Saç ekiminden bir hafta önce, yeşil çay tüketimini bırakmalısınız.
- Kronik (şeker, kalp, tansiyon, vb.) veya akut hastalıklar nedeniyle kullandığınız ilaçlar hakkında, saç ekimi yapacak hekimleri bilgilendirmelisiniz.
- Operasyondan 1 hafta öncesinde pıhtılaşmayı önleyen ( heparin, aspirin, coumadin vb.) ilaçları, multivitaminleri kullanmayı bırakın. Bu ilaçlar kanamada artışa sebep olabilir.
- Operasyondan 1 ay öncesinde kafa derisi ve saçınıza ilaç ve losyon sürmeyi bırakın.
- Operasyona gelmeden önce saçınızı yıkayınız ve jöle ya da sprey gibi saç şekillendirici, sertleştirici ürünler kullanmayın.
- Saç ekimi işlemine gelmeden önce kahvaltı yapmayı unutmayın. Eğer operasyonunuz öğlenden sonra ise gelmeden önce hafif öğle yemeğinizi yemenizde fayda olacaktır.
- Operasyona gelirken giyip çıkarma esnasında başınıza sürtmeyecek ve rahat giyip çıkarabileceğiniz tipte kıyafetleri tercih ediniz. Gömlek giymek en rahatı olacaktır.
- Saç ekiminden sonra araba kullanmamaya özen gösterin. Bu nedenle operasyona aracınız ile uzun bir yoldan gelecek iseniz yanınızda birisinin olmasına dikkat ediniz.
Saç Ekimi Süreci ve Genel Bilgiler
Saçekimi günümüzde en gözde operasyonlardan biri oldu. Saçları seyrek olan, dökülme sorunları ile baş etmek istemediğinden kalıcı sonuçlar isteyenler, mevcuttaki saçlarından memnun olmayan, sıklaştırma isteyen erkek ve kadınlar saç ekimi yaptırmayı tercih ederek hızlı bir çözüm bulmaya yöneldi. İşlem uzun ve meşakkatli olsa da ekimi yaptıran kişi için iş hiç de öyle değil. Saç ekimi sonrası kişinin dikkat etmesi gerekenler ve kullanması gereken ürünler bulunur. Kendi kullanacağı ürünlerin yanında kurumda alınan ek destekler olabilir ayrıca o da tamamen kişinin isteği ile alakalıdır. Bakımların ve sabretmenin haricinde kişinin bir zorluğu ya da sıkıntısı bulunmaz. Saç ekiminde zaman ve süreç oldukça önemlidir. Tamamen sabır işi zamanla saçlar çıkar. Zaman içerisinde ise ilk üç ayda yüzde %30, altıncı ayda %60, bir yıl dolduğunda ise %100’ünü görmekteyiz. Tabi kişinin yaşı, metabolizma yapısı, genetik faktörleri, ek olarak yaptığı bakımları, yaşam tarzı, kurumda yaptırdığı profesyonel destekler hepsi saçların uzama hızını ve kalitesini değiştiren etmenlerdir.